Youth and high school baseball rules, explained for parents and coaches.

Dropped Third Strike Rule: When Can the Batter Run?

  • Rules 7-4-1b and 8-1-1b, NFHS Baseball Rules Book (2026 edition)
  • Rule 6.05(b), Little League Baseball Rulebook (2026 edition)
  • Rule 5.09(a)(2), Official Baseball Rules
  • Last checked Nov 1, 2026
  • By Julien Levadoux

If the catcher doesn't catch strike three cleanly, the batter can run to first, but only if first base is empty or there are two outs. With a runner on first and fewer than two outs, the batter is out anyway. Little League uses the rule in the Major Division and up, not in Minors or Tee Ball.

The rule

On a third strike, the batter is out only if the catcher catches the pitch cleanly: in the glove, before it touches the ground. If the catcher drops it, or it bounces first, the batter may run to first base, and the defense has to tag them or throw to first to get the out.

But only when one of these is true:

  • First base is empty, or
  • There are two outs.

With a runner on first and fewer than two outs, the batter is out on strike three whether the catcher holds on to it or not. What counts is whether first base was occupied when the pitch was thrown, not whether that runner later stole second.

Why the exception

Without it, a catcher could drop strike three on purpose with a runner on first and turn an easy double play: the runners would be forced to run. The exception takes that trick away. With two outs it doesn’t matter, so the batter can run again.

A quick check

First base Outs Can the batter run?
Empty 0, 1 or 2 Yes
Occupied 0 or 1 No, the batter is out
Occupied 2 Yes (runners are forced)

How long the batter has to run

  • High school and Little League: the batter can try for first until they enter the dugout or another dead-ball area.
  • MLB: a batter who doesn’t realize the situation is out once they leave the dirt circle around home plate.

It’s still a strikeout

The pitcher gets credit for a strikeout even when the batter reaches first. That’s how a pitcher can record four strikeouts in one inning. How the batter reached first is scored separately, usually as a wild pitch or a passed ball.

Little League divisions

The dropped third strike applies in the Major Division, Intermediate (50/70), Junior and Senior League. In Minors and Tee Ball the batter is out on strike three whether or not it’s caught. Some local leagues also switch it off in the Major Division during the regular season, so check your league’s local rules. Little League Softball’s Major Division plays the rule too.

Explained in our own words, not an official ruling: in a competition, the committee, league or umpire decides, and local rules apply.

Sources

Current as of Nov 1, 2026. Follows the NFHS Baseball Rules Book, 2026 edition; Little League Baseball Rulebook, 2026 edition. Rules change: the latest version is always at baseballrulesguide.com/rules/dropped-third-strike.

Explained in our own words; not an official ruling. © 2026 Paris Supply Group LLC. Free to print and share.